Sider

onsdag 16. juni 2010

A close shave - Visum-skandalen 2010


Den 4. juni skulle vi hatt alle visum og pass i hende, men det viste seg å ikke bli så lett. Visumet til Kazakstan tok lengre tid enn Helge fra Privjet hadde forventet. Så vi ringte ham hver dag og det ble utsatt mer og mer. Slik fortsatte det helt til dagen för vi skulle reise, på mandag. Da steg panikken i oss (eller meg, andreas) og vi begynte å legge plan b og c. Vi kunne hente ut passene uten visum til Kazakstan og fly over fra Russland, vi kunne droppe hele turen. Men problemet var at ambassaden til Kazakstan hadde passene våre og de hadde stengt for dagen, så vi ville ikke fått passen för toget vårt gikk på tirsdagen uansett. Det endte med at Helge fra privjet ringte til ambassaden (etter stengetid) og presset dem litt. Da kom det frem at visumene våre var «garantert» klare i morgen (tirsdag), men dette var jo også etter at toget vårt hadde gått. Vi ble svette, det gikk ingen senere tog som vi kunne ta for å nå ferja, og fly eller buss var også kjipt og dyrt.

Det vi gjorde var å spörre om Helge fra Privjet kunne sende passene med dhl, og det kunne han. No problem sa han. Så i går på bussen til Karlstad fikk Torkil en telefon fra ambassaden og spurte han om opplysningene i söknaden vår var korrekte, om vi skulle ha double eller single entry. Vi fikk kun single entry, så krysser fingrene for at det går bra på toget fra Moskva til Alamaty, noe det burde ifölge seat61.com og andre nettsider. Deretter fikk vi melding om at pakken var sendt fra privjet, med sporingsnummer.

Hopp frem i tid, til i dag. Vi er kommet til Helsinki og har sjekket inn på hostellet. Har dere fått en pakke? Nei det har vi ikke. Svetten renner. Vi löper sporenstreks bort til internettboothen og sjekker sporingsnummeret. «No information found» sto det på skjermen. Kjempeproblem. Vi ringer til Helge fra privjet og han finner ut at han har gitt oss feil sporingsnummer. Det riktige sporingsnummeret viser at pakken er kommet til Helsinki, og i dette sekund leveres pakken bak ryggen vår til resepsjonen. Resepsjonisten prikker Torkil på skulderen og spör: «Looking for this?». Vi åpner spent pakken fra Privjet. Tenk om alt som er oppi kun er en lapp hvor det står Haha lurte dere mvh Helge fra Privjet. Men nei, der var passene våre, med stilige Privjet-omslag og to megaråe Privjet-penner var også med i pakken. Inni passene var også visum til Kazakstan, Russland og Kina.

Nå begynner vi å snakke togreise her.

5 kommentarer:

  1. Spennande tur allereie!

    SvarSlett
  2. Hadde vært tiårets prank fra Helge, om så!

    SvarSlett
  3. Herlig! Hva er en tur uten litt svette og tårer? Fine oppdateringer forresten, lovende blogg (:

    SvarSlett
  4. En litt skummel innledning på turen der Andreas. Men nå som dere har pass og visum klare i hånden så er det bare å legge i vei mot Russland.

    Anbefalder dere å ta en tur innom Vinterpalasset i St.Petersburg. Greit at det kan hevdes å være typisk turist å se på slott og gamle ting, men det er et imponerende skue som er vel verdt ett besøk...

    SvarSlett