Sider

lørdag 19. juni 2010

Russisk for nybegynnere (St. petersburg)

Vi er i St. Petersburg og alt er bra. Vi har de siste dagene rotet rundt i Russlands svar paa Paris, og faatt med oss baade Louvre og Versailles. Bra saker.  Vi har ogsaa etterhvert begynt aa faa dreisen paa de kyrilliske bokstavene, som er til forveksling likt det latinske, bare at det ikke er likt. P er R, B er V, b er B, Y er U, H er N og baklengs N er I, det begynner aa sitte etterhvert. Vi har etterhvert ogsaa begynt aa vende oss til aa bli snakket til paa rask og kanskje litt sint russisk uten aa ha sjangs til aa forstaa hva som blir sagt eller mulighet til aa  vite hva vi skal svare(Ya ne panemayu, jeg forstaar ikke,  boer vi snart klare aa huske aa si).

Det er siste dag paa skolen for alle som gaar paa militaerakademi i St.Petersburg i dag, og det ligger ann til full fest. Masse folk i uniform overalt og generelt god steming. Hotellene er visst saa fulle at familier flytter inn paa hostel (og klager over braak fra ungdommene som sover paa samme hostell). I tillegg er det jo ganske lyst for tiden, siden vi er saa langt nord og det er sommer. Dette feirer de i St. petersburg som "White Nights". Paa hostellet feirer de sommeren med en fotoutstilling, som hadde aapning samme kveld som vi kom. Stappfullt av hippe russere og musikk spilt av to dj-er, med to iPhone-er og en iPad som hovedinstrument og innslag av kamskjell.

I kveld skal vi ut og se paa fyrverkeriet i forbindelse med feiringen, blir en fin avslutning paa vaare dager i St. Petersburg. I morgen tidlig drar vi til Moskva for aa faa med oss det viktigste der paa 24 timer, saa venter fire dager med tog. Vi gleder oss veldig til togturen. Kanskje gleder vi oss saa mye fordi vi er slitne i beina etter all sightseeingen, men vi har sovet saa mye paa togene saa langt at vi foeler vi nesten ikke har vaert paa no tog. Det kommer seg nok med fire dager i strekk. Vi fikk bekreftelse paa at Alma Ata-Kina billettene  er i boks i gaar, etter aa ha kjappet oss med aa sende over kopi av kinesisk visum og pass Saa da er alt klart for Kina.

Hvis russisk er problematisk er nok kinesisk hakket vanskeligere, fram med pekeboka!

fredag 18. juni 2010

Bilder

Hei

Her kommer en del bilder fra de foerste dagene av reisen.

Tok snikfoto av sjakkspilling paa biblioteket i Stockholm

Her filmer jeg (andreas) en pixelfigur i Stockholm. Tror ikke den blir med i selve filmen. Ikke se frem til selve filmen forresten, hvis det i det hele tatt blir en film.

Her er et bilde av meg som gjorde det jeg gjorde mest de foerste dagene av togreisen. Sov. Overalt.


Turku er kulturby 2011, ikke 2010 som vi foerst trodde.


Eating in Helsinki. Nei vent, det var i Turku.


Og til slutt, et bilde fra i dag jeg ikke kunne vente med aa legge ut. Russisk jente som bor paa hostellet med oss som poserer ved siden av Torkil «Alexander Rybaka» Vederhus og blir tatt bilde av. Uten at jeg har sagt NOE om at han er prikk lik Alexander Rybak. De paapekte det selv, uoppfordret. Morsomste oeyeblikket til naa.


Mer fra St. Petersburg kommer kanskje i morgen.

onsdag 16. juni 2010

A close shave - Visum-skandalen 2010


Den 4. juni skulle vi hatt alle visum og pass i hende, men det viste seg å ikke bli så lett. Visumet til Kazakstan tok lengre tid enn Helge fra Privjet hadde forventet. Så vi ringte ham hver dag og det ble utsatt mer og mer. Slik fortsatte det helt til dagen för vi skulle reise, på mandag. Da steg panikken i oss (eller meg, andreas) og vi begynte å legge plan b og c. Vi kunne hente ut passene uten visum til Kazakstan og fly over fra Russland, vi kunne droppe hele turen. Men problemet var at ambassaden til Kazakstan hadde passene våre og de hadde stengt for dagen, så vi ville ikke fått passen för toget vårt gikk på tirsdagen uansett. Det endte med at Helge fra privjet ringte til ambassaden (etter stengetid) og presset dem litt. Da kom det frem at visumene våre var «garantert» klare i morgen (tirsdag), men dette var jo også etter at toget vårt hadde gått. Vi ble svette, det gikk ingen senere tog som vi kunne ta for å nå ferja, og fly eller buss var også kjipt og dyrt.

Det vi gjorde var å spörre om Helge fra Privjet kunne sende passene med dhl, og det kunne han. No problem sa han. Så i går på bussen til Karlstad fikk Torkil en telefon fra ambassaden og spurte han om opplysningene i söknaden vår var korrekte, om vi skulle ha double eller single entry. Vi fikk kun single entry, så krysser fingrene for at det går bra på toget fra Moskva til Alamaty, noe det burde ifölge seat61.com og andre nettsider. Deretter fikk vi melding om at pakken var sendt fra privjet, med sporingsnummer.

Hopp frem i tid, til i dag. Vi er kommet til Helsinki og har sjekket inn på hostellet. Har dere fått en pakke? Nei det har vi ikke. Svetten renner. Vi löper sporenstreks bort til internettboothen og sjekker sporingsnummeret. «No information found» sto det på skjermen. Kjempeproblem. Vi ringer til Helge fra privjet og han finner ut at han har gitt oss feil sporingsnummer. Det riktige sporingsnummeret viser at pakken er kommet til Helsinki, og i dette sekund leveres pakken bak ryggen vår til resepsjonen. Resepsjonisten prikker Torkil på skulderen og spör: «Looking for this?». Vi åpner spent pakken fra Privjet. Tenk om alt som er oppi kun er en lapp hvor det står Haha lurte dere mvh Helge fra Privjet. Men nei, der var passene våre, med stilige Privjet-omslag og to megaråe Privjet-penner var også med i pakken. Inni passene var også visum til Kazakstan, Russland og Kina.

Nå begynner vi å snakke togreise her.

Oslo-Helsinki

Vi er fremme i Helsinki og alt er bra.

Vi har reist i to dager, så jeg kjörer en kjapp oppsummering av hvordan reisen har gått hittil. Det blir dessverre ikke noen egenproduserte bilder denne gangen, vi glemte igjen kamerakabelen på hostellet. Akkurat nå sitter vi på en kafé drevet av frivillige ungdommer, kalt Soihtu Café. Ekstremt bra sted, de låner ut laptoper med Ubuntu gratis og har forholdsvis billig kaffe.

Dagen för avreise var en stressende dag, hvertfall for meg(Torkil). Et par möter, litt kubb, mye pakking, visumstress og handling og lite sövn. Lite sövn fikk Andreas og, han sov visst bare en time natten för avreise. På grunn av visumstresset(som Andreas skal skrive om i en annen post) reiste vi av gårde uten pass. Når vi i tillegg måtte starte togreisen med buss for tog var stemningen ikke helt på topp förste dagen.

Vi fikk seks timer i Stockholm, og siden vi var ekstremt trötte begge to var ikke de särlig produktive. Vi fikk likevel med oss at det er noen som skal gifte seg i Stockholm om et par dager.
Det var reklame for brylluppet overalt.

Fra Stockholm tok vi ferje/danskebåt til Turku, bråkete lugar og alt ellers var likt som vi er vant til. Begge sovnet mens vi så på Brasil - Nord-Korea(Heia Nord-Korea!) på TV. I Turku spiste vi subway til frokost, og Andreas sov litt for hver plass  vi satte oss. Toget til Helsinki var fint, og vi er begge enige om at tog utklasser både buss og båt som reisemiddel så langt.

Helsinki glimrer med bra arkitektur overalt, spesielt katedralen var et imponerende syn. Hvorfor har ikke Oslo noe slikt?

I morgen tar vi tog til St. Petersburg, hvor vi skal väre i tre dögn. Hvis noen har noen tips til ting å se der er det bare å si ifra!