Sider

lørdag 19. juni 2010

Russisk for nybegynnere (St. petersburg)

Vi er i St. Petersburg og alt er bra. Vi har de siste dagene rotet rundt i Russlands svar paa Paris, og faatt med oss baade Louvre og Versailles. Bra saker.  Vi har ogsaa etterhvert begynt aa faa dreisen paa de kyrilliske bokstavene, som er til forveksling likt det latinske, bare at det ikke er likt. P er R, B er V, b er B, Y er U, H er N og baklengs N er I, det begynner aa sitte etterhvert. Vi har etterhvert ogsaa begynt aa vende oss til aa bli snakket til paa rask og kanskje litt sint russisk uten aa ha sjangs til aa forstaa hva som blir sagt eller mulighet til aa  vite hva vi skal svare(Ya ne panemayu, jeg forstaar ikke,  boer vi snart klare aa huske aa si).

Det er siste dag paa skolen for alle som gaar paa militaerakademi i St.Petersburg i dag, og det ligger ann til full fest. Masse folk i uniform overalt og generelt god steming. Hotellene er visst saa fulle at familier flytter inn paa hostel (og klager over braak fra ungdommene som sover paa samme hostell). I tillegg er det jo ganske lyst for tiden, siden vi er saa langt nord og det er sommer. Dette feirer de i St. petersburg som "White Nights". Paa hostellet feirer de sommeren med en fotoutstilling, som hadde aapning samme kveld som vi kom. Stappfullt av hippe russere og musikk spilt av to dj-er, med to iPhone-er og en iPad som hovedinstrument og innslag av kamskjell.

I kveld skal vi ut og se paa fyrverkeriet i forbindelse med feiringen, blir en fin avslutning paa vaare dager i St. Petersburg. I morgen tidlig drar vi til Moskva for aa faa med oss det viktigste der paa 24 timer, saa venter fire dager med tog. Vi gleder oss veldig til togturen. Kanskje gleder vi oss saa mye fordi vi er slitne i beina etter all sightseeingen, men vi har sovet saa mye paa togene saa langt at vi foeler vi nesten ikke har vaert paa no tog. Det kommer seg nok med fire dager i strekk. Vi fikk bekreftelse paa at Alma Ata-Kina billettene  er i boks i gaar, etter aa ha kjappet oss med aa sende over kopi av kinesisk visum og pass Saa da er alt klart for Kina.

Hvis russisk er problematisk er nok kinesisk hakket vanskeligere, fram med pekeboka!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar